Een geschiedenis van de Europese Muziek tot 1900

Francis Maes is een geniale schrijver van Belgische komaf. Hij zal op woensdagnamiddag 13 mei as tijdens de Entornosweek in Valkenburg een lezing geven over de Russische muziek. Dit mag je niet missen. Een zeer boeiende en erudiete spreker.


Een geschiedenis van de Europese Muziek tot 1900


Het boek 'Een geschiedenis van de Europese muziek tot 1900' trok niet meteen mijn aandacht in de betreffende boekenzaak maar het was meer de schrijver Francis Maes. Van deze Belgische musicoloog heb ik reeds enkele jaren het boek 'De Geschiedenis van de Russische Muziek. Van Glinka tot Sjostakotisj' in huis en ik kan iedereen dit ongekend goed naslagwerk aanbevelen als het gat om de geweldige informatie die Francis Maes geeft over de Russiche symfonische muziek. Een must voor elke dirigent die met de regelmaat van de klok Russische werken in transcripties op zijn of haar programma neemt. Maes heeft een heerlijke pen. Zeer goed Nederlands, vakinhoudelijk zeer zeer goed uitgediept en waar wenselijk en nodig met de nodige bruikbare verklaring voor begrippen en/of situaties die men moet weten. Nieuwe inzichten, hardnekkig misverstanden worden uit de weg geruimd, mythes ontkracht.

Het boek 'Een geschiedenis van de Europese muziek tot 1900' geeft een toelichting op ontwikkeling van de klassiek muziek. Nu eens niet alleen vanuit het analytisch kijken naar de rol van componisten en hun meer of minder bekende werken maar zeer zeker ook vanuit de maatschappelijke context waarin de componisten met grote en minder grote naam de schrijvers zijn van de geschiedenis van de klassiek muziek. Zij die een rol gespeeld hebben en waar dan ook op welke wijze iets of iemand hebben beinvloed worden op een voortreffelijke wijze beschreven.Het boek heeft een uitgebreide index.

Francis Maes gidst de lezer doorheen de veelzijdige muzikale geschiedenis van het Europese continent en wijst onderweg op de onmiskenbare schoonheid van bekende en minder bekende composities. Omdat het boek focust op de cultureel-historische aspecten van muziek en muzieknotatie bewust achterwege laat, is het toegankelijk voor iedereen.

Een schat aan informatie.


Terug



Deel het met uw vrienden!