Over de auteur

Alex Schillings werd in 1957 geboren in Gulpen. Hij stamt uit een gezin waar blaasmuziek en klassieke muziek een grote rol speelden. Het was dan ook logisch dat hij op zevenjarige leeftijd bij het plaatselijke harmonieorkest trompet ging spelen. Alex rondde in 1979 en 1980 zijn studies trompet en hafabra-directie af aan het conservatorium in Maastricht. Inmiddels had hij zijn zinnen gezet op het dirigentschap. Prominente blaasorkesten uit Limburg stonden onder zijn leiding. Hij heeft met vele orkesten evenzoveel successen behaald.

In zijn carriere als dirigent was hij dirigent van bekende gerenomeerde harmonie- en fanfareorkesten waaronder Ste. Cécile Eijsden, St. Jozef Kaalheide, Fanfare Sint Joseph Meers, BrassBand Schoonhoven, het Kerkraads Symfonieorkest en het semi-professionele kamerorkest Musica Mosa en de Kerkelijke Harmonie St. Joseph 1880/Weert.

Van 1998 tot en met 2010 was hij chef dirigent van het Nationaal Jeugd Harmonieorkest.

In de professionele wereld was hij van 1995 tot en met 2002 chefdirigent van de Johan Willem Friso Kapel/Assen en van de Koninklijke Militaire Kapel/Den Haag.

Naast zijn werk als dirigent doceert hij directie aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Ook is Alex Schillings verbonden aan de Bundes Akademie te Staufen (Zuid Duitsland) en het Instituto Superiore Europeo Bandistico (Italië). Ook is hij een veelgevraagd workshopleider voor dirigentencursussen. Bovendien neemt hij vaak plaats in jury’s bij verschillende concoursen.

Sinds 2013 is hij dirigent bij harmonieorkest 'Concordia' Obbicht . Met gevarieerde programma’s heeft hij met 'Concordia' Obbicht al veel succesvolle concerten gegeven. In juli 2017 heeft Concordia Obbicht onder zijn leiding aan het WMC te Kerkrade deelgenomen. In 2018 en 2020 is hij terug als gastdirigent in Porto bij de famueze Banda Sinfonica Portuguesa met werken als 'Vuurvogel' van igor Stravinsky, 'Young Persons Guide to the Orchestra' Benjamin Britten 'Aubade' Francis Poulenc en nog veel meer. In augustus 2022 dirigeerde hij tijdens het Festival in Palermo met groot symfonieorkest het 1ste Pianoconcert van Peter Tsjaikowsky met als soliste Sofia Vasheruk en de 2e Symphonie van Johannes Brahms.


Opgenomen cd's