Metafoor

Wat maakt een dirigent tot een goede dirigent? Is het zijn talent? Is het zijn opleiding? Of spelen beide factoren een rol? In ieder geval is een goed naslagwerk van belang bij vorming en educatie. Gedegen verantwoord en constructief. Met Metafoor van Alex Schillings hebt u zo'n boekwerk in handen.

Deze methodische handleiding voor de HaFaBra-dirigent brengt veel facetten van de dirigenteneductatie in woord en beeld. Op constructie wijze vormt de uitgebreide hoeveelheid lesstof de basis voor de vakinhoudelijke scholing van dirigenten. Metafoor beschrijft op systematische wijze vele onderwerpen die het functioneren op de dirigentenbok statuur en inhoud geven. Het zijn onontbeerlijke thema's voor het welslagen als dirigent. Hierna kan hij of zij op verantwoorde wijze aan de slag bij een blaasorkest.

 

Metafoor voor docenten:


Wanneer u docent bent, biedt deze methodische handleiding u vele handvatten. Metafoor kunt u prima toepassen binnen uw eigen lesplan. Daar is steeds voldoende speelruimte voor gelaten.


Metafoor voor dirigenten en musici

Wanneer u dirigent of amateurmusicus bent, geeft u dit boek een meer dan verhelderende blik op de veelzijde kennis en vaardigheden die iedere dirigent zou moeten bezitten. Metafoor is een boek dat een dirigent zijn hele carriere zal gebruiken, maar is bovenal een inspiratiebron om slagvaardig met het orkest te werken.

Ondersteunende DVD en website:

Bij Metafoor wordt een zeer uitgebreide DVD geleverd. Deze bevat duidelijke instructievideo's van alle slagtechnieken die het boek behandelt. Daarnaast kan de gebruiker terecht op deze website. Hier staat aanvullende informatie op.


Over de auteur

Alex Schillings, geboren in 1957 te Gulpen, is zeer nauw betrokken bij de dirigentenopleiding aan een tweetal conservatoria en twee buitenlandse instituten voor dirigenteneducatie. Na een periode van 14 jaren Assistent-dirigenten-opleiding aan de Streekmuziekschool van Kerkrade werd hij benoemd tot hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Groningen, het huidige Prins Clausconservatorium. Vanaf 2001 is hij verantwoordelijk voor de bachelor en masteropleiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag en een van de twee hoofdvakdocenten aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle alwaar dezelfde dirigentenopleiding wordt aangeboden.

Sinds 2013 is hij verbonden aan ISEB/Trento/Italië en vanaf hetzelfde jaar verzorgt hij samen met de Nederlandse componist Rob Goorhuis de beroepsbegeleidende dirigentenopleiding aan de Bundes Akademie te Staufen/Zuid Duitsland. Aan dit instituut is de methodische handleiding voor dirigenten 'Metafoor', de leiddraad van deze opleiding. Een vierjarige studie die wordt afgesloten met een presentatieconcert met professioneel orkest. Het boek 'Metafoor' dat tijdens het WMC van 2013 werd gepresenteerd en de eerste excemplaren overhandigd aan de Nederlandse musicus/dirigent/docent Jan Cober en aan de Amerikaanse musicus/dirigent/docent Eugene Migliaro Corporon verschijnt momenteel in twee talen; Nederlands en Duits.

Deze website zal een verruiming zijn van 'Metafoor' en van de werkzaamheden als docent en coach van de jonge generatie van dirigenten.

In maart 2022 kwam een wens in vervulling en wel de Amerikaans/Engelse versie van het boek 'Metafoor'  maar nu met de sprekende titel 'How To Conduct'. Een gedeeltelijk update van Metafoor en een aantal extra hoofdstukken maken van 'How To Conduct' een methodische handleiding voor dirigenten een boek voor de toekomst


Opgenomen cd's