Anton Bruckner Leven en werken

Cornelis van Zwol geeft een boeiende inkijk in het leven van deze grote Oostenrijkse componist.


Anton Bruckner  Leven en werken


Een van de grootste organisten van zijn tijd. Leraar van die andere grote symfonische componist Gustav Mahler. Componist van vocale en instrumentale werken. Zijn kopermuziek binnen de symfonieën en in relatie tot zijn koorwerken waren baanbrekend.

Jammer dat de schrijvende pers, Eduard Hanslick voorop, niet altijd Bruckners muziek en dan met name de symfonieën op waarde kon schatten. Hij, Bruckner, is een ietwat zonderlinge persoonlijkheid. By the way: Hanslick zeer zeker ook! Hij werd zelfs vaak neergezet als een chaoot die zijn muzikale emoties als componist niet of nauwelijks kon vormgeven in zijn grootse orkestwerken. Zelfs de Wiener Philharmoniker had heel veel tijd nodig zijn enorme klankerupties te spelen confom de bedoeling van Bruckner. Indeze context ook niet zelden Bruckner als dirigent. In zijn thuishaven Sankt Florian werden de grootse orkestwerken geschreven die de muziekgeschiedenis kent. Cornelis van Zwol hanteert een heerlijk taalgebruik en geeft een meer dan uitermate duidelijk beeld van het leven van deze toonkunstenaar. Zeer goed gedocumenteerd. 

In het boek van Van Zwol kunt u ook genieten van een historische cd opname van de wereldprémiere van zijn 4e Symphonie uit 1975 (u leest het goed!!!)

Zeker in het kader van het Brucknerjaar 2024, zijn geboortejaar is 1824, is het een aanrader dit boek te bemachtigen!

 


TerugDeel het met uw vrienden!