De nationale en internationale bonden zijn bijna 100 jaartjes oud. De BvO was de eerste in 1928. Opgericht in Amsterdam. De VS volgde en daarna kwamen er nog meer.
Een dirigentenwedstrijd heeft de waarde die je erzelf aangeeft.
Nationale en internationale organisaties in relatie tot de blaasmuziek
Ongeveer honderd jaar geleden zag men de noodzaak een bond op te richten ten einde de belangen van dirigenten van blaasorkesten te behartigen. ‘Op welke wijze dan?’ Muzikaal inhoudelijk, organisatorisch inhoudelijk, juridisch en om de vakbroeders meer met elkaar in contact te brengen. De American Bandmasters Association/1929, USA, en de Bond van Orkestdirigenten &Instructeurs/1928 in Nederland waren de eersten die deze mogelijkheid aanboden.
Een bond brengt haar leden bij elkaar en geeft de mogelijk om over gemeenschappelijke onderwerpen te praten, te discussiëren, ideeën uit te wisselen, workshops en masterclasses te volgen. Alle bonden, in vele landen inmiddels een bekend gegeven binnen de blaasmuziek, hebben websites en gebruiken de digitale snelweg haar leden te informeren. Door deze digitale snelweg kunnen vele bonden met elkaar in contact zijn en relevante informatie uitwisselen. Zo ook informatie, ervaring, ideeën over de blaasmuziek in relatie tot de multidisciplinaire kunsten.
Een goed gevulde interessante agenda van een bond kan voor een dirigent een mogelijkheid zijn zich bij te scholen. Hij kan zich laten informeren over onderwerpen die spelen binnen de blaasmuziek zowel landelijk als ook internationaal.
Bij de jaarlijkse evenementen die de bond organiseert is het steeds bijzonder collegae te ontmoeten en te praten over onderwerpen die spelen binnen het vakgebied.
Uiteraard zijn het niet alleen vakinhoudelijke gespreksonderwerpen maar zeer zeker ook de dingen van alledag. Bijzondere momenten. Vakbroeders onder elkaar!
Wereldwijd vinden we o.a. de volgende bonden en organisaties:
Internationale dirigentenwedstrijden
Deelnemen aan een internationale dirigentenwedstrijd is een bijzondere ervaring voor elke dirigent. De intense voorbereiding van de partituren, de zoektocht naar het geheim van elke partituur, het inleven in het wedstrijdgevoel, het overdenken van de ‘juiste’ strategie, het maken van de ‘juiste’ timetabel tijdens de dirigeermomenten, de twijfel, de angst en het dromen van het bereiken van de finale.
Alles hoort erbij. Het vormt je en als je ‘alles’ hebt gedaan in de voorbereiding en de finale is nog een stap te ver, kijk dan terug naar het studieproces. Wat heb je ervan geleerd? Hoe was de omgang met de collega dirigenten? Was je tevreden over je eigen prestatie?
Stond je voldoende open voor alle info van de betreffende docenten? Kon je de verkregen info vrij snel verwerken en omzetten in het juiste handelen? In hoeverre stond je open voor de op- en aanmerkingen van de collega dirigenten?
Zoek in alle opzichten de positieve elementen uit de deelname aan een dirigentenwedstrijd. Het is in principe één groot leerproces.
Dirigentenwedstrijden bestaan uit diverse ronden.
De artistieke organisatie van sommige wedstrijden zorgt voor een ronde waarbij de dirigenten strijkorkesten of symfonieorkesten moeten dirigeren. Voor vele dirigenten die opgegroeid en werkzaam zijn in de blaasmuziek niet meteen een metier dat hun eigen is.
Of het deelnemen aan zo’n wedstrijd dan te vroeg is vanwege het ontbreken van kennis en ervaring met het werken met strijkers kan een interessante vraag zijn. Het is wel een gegeven dat in het curriculum van een goede dirigentenopleiding aan een conservatorium de student dit onderdeel krijgt aangeboden. Het werken met strijkers is een onontbeerlijk onderdeel van de hafabra-dirigenteneducatie.
De twee meest bekende internationale dirigentenwedstrijden is de vierjaarlijkse wedstrijd van het Wereld Muziek Concours in Kerkrade/Nederland en de driejaarlijkse wedstrijd georganiseerd door EBBA. In het land waar de Europese BrassBand Kampioenschappen plaats vinden is ook de dirigentenwedstrijd.
Verder is er de International Conductorscompetition-Augsburg, The Warsaw Wind Ensemble Conducting Competition, Frederick Fennell Prize International Competition for Wind Band Conductors/Italy.
Alex S.
Deel het met uw vrienden!