Artikel 1. Studenten Koninklijk Conservatorium dirigeren professioneel fanfareorkest, FKNR uit Amersfoort

Bijzonder concert op zaterdagmiddag 24 februari in de concertzaal van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.
Aanvang 14.00u

De studenten van de HaFaBra-directie afdeling van het KC dirigeren een viertal originele werken voor fanfareorkest. Ter voorbereiding op dit concert zijn er drie masterclasses-dagen. Het geheel is tot stand gekomen na een zeer geslaagde samenwerking aan het begin van 2023 tussen de dirigentenafdeling van het KC en het Fanfare Korps Nationale Reserve. Na de eerste serie masterclasses werd meteen de agenda 'getrokken' en een nieuwe serie + een afsluitend concert gepland. Zoals je op de flyer kunt zien is dat gepland op zaterdag 24 februari. Het orkest en hun chef dirigent Kapitein Alfred Willering hebben enkele zaterdagen ingepland ter voorbereiding op het project.

De volgende werken staan op het programma:

Ouverture Fantastique                              Peter Benoit

Grenzeloos                                              Bernard van Beurden

The Innocent Condemned                         Rob Goorhuis

Derivations                                              Marco Pütz

De vier gekozen werken zijn  sterk contrasterende composities. Zoals velen weten schreef Peter Benoit zijn 'Ouverture Fantastique' in 1856 en wordt gezien als het eerste officiele werk voor fanfareorkest inclusief saxofones. Sterk onder invloed van de belangrijke componisten van het midden van de 19e eeuw. Te weten Carl Maria von Weber, Rossini, Meyerbeer en natuurlijk Wagner. De grondlegger van de Belgische fanfaremuziek is Benoit. Als direkteur van het conservatorium van Brussel en met als opvolger Paul Gilson waren beide musici ontegenzeglijk het fundament van de fanfaremuziek in de Benelux.

In 1991 werd de Amsterdamse componist Bernard van Beurden geconfronteerd met een afschuwelijke foto in de Volkskrant. Een man met een baby op zijn arm stond aan de grens en wilde vluchten. Het land dat hij wilde bereiken accepteerde dat niet en in het land dat hij wilde verlaten was hij niet meer welkom. Het jaar 1991 is een zuivere copie van alle gebeurtenissen zoals vandaag de dag. De Volkskrant zou makkelijk het artikel van toen vandaag de dag plaatsen op de voorpagina. 'Grenzeloos' werd in prémiere gebracht in 1991 tijdens het mini-WMC te Kerkrade door fanfare St. Jospeh uit Meers.

Deze bijzondere partituur wordt uitgevoerd met de sopraan Mar Pino Charlez.

Rob Goorhuis is reeds vier decennia een van de meest toonaangevende componisten voor het fanfareorkest. Topwerken van Goorhuis werden en worden veelvuldig uitgevoerd door topfanfareorkesten. Veelvuldig staan zijn werken als testpieces bij nationale en internationale concertconcoursen zoals ONFK en WMC.

Zijn 'The Innocent Condemned' schreef Goorhuis in opdracht van fanfareorkest St. Ceacilia uit Hulsberg en vertelt het verhaal over de Bokkenrijders. De prémiere was in 1993.   

Als vierde werk staat 'Derivations' van de Luxemburgse componist Marco Pütz op het programma. Pütz schreef deze wervelende, virtuoze compositie voor fanfare 'Kunst en Vriendschap' uit het pittoreske Partij-Wittem, gelegen in het hart van het Limburgse heuvelland.

We zien elkaar 24 februari in de concertzaal van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag

Alex
Deel het met uw vrienden!


Artikel 1. Studenten Koninklijk Conservatorium dirigeren professioneel fanfareorkest, FKNR uit Amersfoort

Artikel 1. Studenten Koninklijk Conservatorium dirigeren professioneel fanfareorkest, FKNR uit Amersfoort